Wykonanie
To danie zrobiłam na spotkaniu kulinarnym, o którym opowiem Wam za kilka dni. Danie bardzo klimatyczne i jesienne. Znajdziecie w nim nasze wspaniałe warzywa bulwiaste, jak
seler i
marchew, poza tym ma w sobie sporo
cebuli, słodkich
rodzynek i korzenne nuty
cynamonu i
gałki muszkatołowej. Dla mnie pycha.
Składniki :Warzywa:1/3 niewielkiego
selera3 spore
marchewki3 średnie
cebuleduża garść
rodzynek3 łyżki
oleju1 łyżka
masła0,5 szklanki słodkiej
śmietanki1 płaska łyżeczka
majerankuduża szczypta
cynamonuduża szczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smakuKlopsiki :2 ząbki
czosnku300 g. mielonej
wieprzowiny1 mała
cebula1 ząbek
czosnkuszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejsól.
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie :Warzywa: o
brane marchew i
selera ścieram na grubej tarce,
cebulę kroję w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewam
olej, wrzucam
cebulę, lekko ją
solę i pod przykryciem duszę aż się zeszkli. Dodaję starte warzywa i przeciśnięty przez praskę
czosnek, duszę razem ok. 5 minut. Dodaję
masło,
rodzynki i
majeranek, dolewam
śmietankę i na małym ogniu duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem, gałką i
cynamonem.Klopsiki:
mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną
cebulę (można ją zetrzeć na tarce) i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiam wszystko
solą,
pieprzem, gałką i
cynamonem. Wyrabiam masę aż będzie gładka. Formuję małe klopsiki, wielkości
orzechów włoskich i smażę je partiami na
oleju, na rumiano. Usmażone przekładam do gotowych, gorących warzyw, lekko mieszam i podaję mp. z
kaszą jaglaną.Przepis autorski.