Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja na piątkową
rybkę to
śledź panierowany w mielonych orzechach, podany z
grzybami leśnymi,
sałatą i
sosem czosnkowym. Jeśli obawiacie się takiego połączenia to uspokajam, wg mnie danie jest pyszne i spójne
smakowo. Zadbajcie tylko, żeby
śledzie nie był za słone, bo ja ciut za krótko je wymoczyłam i było dość słono ;)
Składniki na 2 osoby :2 duże płaty
fileta śledziowego (użyłam solonych)kilka
grzybów leśnych1
jajko1 pełna łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
mleka2-3 łyżki mielonych
orzechów laskowychDodatkowo :szczypta słodkiej mielonej
paprykimąka do oprószenia
rybyolej do smażenia
natka zielonej
pietruszkiPrzygotowanie :Oczyszczone
grzyby kroję w kawałki i na małej ilości
oleju smażę na rumiano z odrobiną
soli ok. 10 minut. Filety moczę w wodzie o ile są solone, po czym porządnie osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam je
czerwoną papryką i
mąką, dzielę je na 2 części. Z
jajka,
mleka i
mąki robię dość gęste ciasto, każdy kawałek
śledzia zanurzam w nim z obu stron, po czym przekładam na talerz z mielonymi
orzechami i dokładnie go w nich obtaczam. Od
razy smażę na średnio rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron. Uwaga,
olej nie może być zbyt gorący, żeby
orzechy się nie spaliły, bo będą gorzkie. Rumiane
śledzie układam na kawałkach
sałaty polanych
sosem czosnkowym, dodaję podsmażone ciepłe
grzyby i posypuję
natką pietruszki.Przepis autorski.