ßßß Cookit - przepis na Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Upieczone wieczorem na dzisiejsze śniadanie, w smaku przypominają popularne bułki wrocławskie. Takie zwyczajne i codzienne, smakują zarówno z wędliną, serem jak i z czymś słodkim.
Składniki na 8 sztuk :
Zaczyn :
40 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej T 450
1 pełna łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła
100 g. ziaren słonecznika
1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
mąka do podsypania ciasta
ziarna słonecznika do posypania bułek
Przygotowanie :
Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję ziarna słonecznika, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę. Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę. Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam. Dzielę na 8 części, z każdej formuję podłużną bułkę. Przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze, ostrym nożem nacinam je w 2-3 miejscach. Odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C). Gdy lekko podrosną, smaruję je ciepłym mlekiem i posypuję słonecznikiem. Piekę 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/buki-ze-sonecznikiem.html