Wykonanie
Upieczone wieczorem na dzisiejsze śniadanie, w smaku przypominają popularne
bułki wrocławskie. Takie zwyczajne i codzienne, smakują zarówno z
wędliną,
serem jak i z czymś słodkim.
Składniki na 8 sztuk :Zaczyn :40 g. świeżych
drożdży0,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1 pełna łyżka
mąki pszennejCiasto :3 szklanki
mąki pszennej T 4501 pełna łyżeczka
soli1 pełna łyżka miękkiego
masła100 g.
ziaren słonecznika1 szklanka ciepłej
wodyDodatkowo:
mleko do posmarowania
bułekmąka do podsypania ciasta
ziarna słonecznika do posypania
bułekPrzygotowanie :Rozkruszone
drożdże mieszam z
cukrem,
mąką i ciepłym
mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
ziarna słonecznika,
sól,
masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo
wodę. Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę. Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną
mąką stolnicę i szybko zagniatam. Dzielę na 8 części, z każdej formuję podłużną
bułkę. Przygotowane
bułki układam na wyłożonej papierem blasze,
ostrym nożem nacinam je w 2-3 miejscach. Odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C). Gdy lekko podrosną, smaruję je ciepłym
mlekiem i posypuję
słonecznikiem. Piekę 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.Przepis autorski.