Wykonanie
Te
bułki tylko z wyglądu przypominają te sklepowe. Są od nich jednak o niebo lepsze. Przede wszystkim miąższ jest zwarty, a nie napompowany, przez co
bułki są bardziej pożywne i przypominają te, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Kto choć raz upiekł w domu
bułki lub
chleb, wie, że zapach i smak domowego
pieczywa nie ma sobie równych. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:500 g
mąki150 ml
mleka130 ml
wody15 g świeżych
drożdży1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki stopionego
masłaZ ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru i łyżki
mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do
mąki dodać zaczyn,
wodę,
sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione
masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do
chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, "nacinając" prawie do
spodu.
Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.Rady:
Bułki można także posmarować
wodą i posypać ulubionymi ziarnami.Z tej porcji wyjdzie 10 małych
bułek lub 7-8 większych.Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby
bułki ładnie się zarumieniły.