ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne

Bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

Te bułki tylko z wyglądu przypominają te sklepowe. Są od nich jednak o niebo lepsze. Przede wszystkim miąższ jest zwarty, a nie napompowany, przez co bułki są bardziej pożywne i przypominają te, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Kto choć raz upiekł w domu bułki lub chleb, wie, że zapach i smak domowego pieczywa nie ma sobie równych. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, "nacinając" prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.
Rady: Bułki można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych.
Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki ładnie się zarumieniły.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/11/buki-pszenne.html