Wykonanie
Brak
jajek w lodówce zachęcił mnie do eksperymentowania w kuchni bez ich użycia :) I tak powstały knedle z patelni, których jajeczna wersja (sądząc po liczbie odsłon) cieszy się Waszym uznaniem. Tym razem jednak zamiast
jajka użyłam wegańskiego zamiennika. Wyszły równie smaczne, ale znacznie delikatniejsze od tych pierwszych, dlatego podczas ich przygotowywania musiałam być ostrożniejsza, aby się nie rozpadły podczas przewracania. Mimo wszystko, warto było wypróbować taki patent... Tym bardziej, że miałam ogromną ochotę na jakieś placki! :)
Bezjajeczne
ricottowe knedle z patelni nadziane
wiśniami i podane z
krówkowym serkiem wiejskim i
wiśniamiBEZJAJECZNE KNEDLE Z PATELNI/przepis autorski/100 g
ricotty4 czubate łyżki
mąki jaglanejszczypta
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
syropu daktylowegomleko do rozrzedzenia masyłyżka
siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej
wodyolej kokosowy do smażenia
wiśnie do podania i nadzianiadowolny aromat
Ricottę wymieszać z
mąką,
solą,
proszkiem do pieczenia.
Siemię lniane zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać.Do ciasta dodać przygotowane siemię,
aromat rumowy oraz
mleko.Masa powinna być dość gęsta.Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po jednej
wiśni.Utworzyć kuleczki i kłaść od razu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.Smażyć około 5 minut z każdej strony, po przewróceniu również pod przykryciem.Podawać
póki ciepłe.Smacznego!***
A wczoraj na deser było... bezglutenowe, ekologiczne ciasto
biszkoptowe od Damhert !Mięciutkie, o
maślano-
cytrynowym smaku i zapachu.Jak na "kupne", to chyba jedno z lepszych, jakie miałam okazję próbować.Dostaniecie je w sklepie internetowym Stewiarnia.pl