Wykonanie
Spokojny niedzielny poranek z pysznym wypiekiem i najlepszym kremem. Z piekarnika wyciągnęłam kukurydziany placek z
daktylami, aromatycznie pachnący
cynamonem . Wysmarowałam go chrupiącym
masłem orzechowym i podałam z gęstym kremem z
awokado,
banana,
kakao i wiórek
kokosa . Uwielbiam tą naturalną
słodycz! Placek wyszedł gliniasty, aczkolwiek wypieczony, nie zakalcowaty. Świetnie zgrał się z kremem.
kukurydziany placek z
daktylami i
cynamonem podany z
masłem orzechowym i kremem
awokado-
banan-
kokos-
kakaocorn bread with dates and cinnamon served with peanut butter and
avocado-
banan-coconut-cocoa cream
Składniki:3 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
mąki owsianejłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)posiekane
daktyle (dowolna ilość)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i przełożyć do kokilki/foremki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!krem : dojrzały
banan, 1/2 dojrzałego
awokado, łyżeczka naturalnego
kakao, łyżeczka wiórek
kokosowych – dokładnie zmiksowaćWracając myślami do wczorajszego dnia… Naleśnikowa sobota!! Tak, były naleśniki – na obiad. Tym razem do ich wykonania użyłam
drożdży i szczerze przyznam, że jeszcze nigdy tak dobrze mi się nie smażyło wegańskich naleśników – polecam! Są delikatne i mimo to iż cienkie to puszyste, pełne dziurek. Nadziane wytrawnym buraczanym kremem z lekką
słodyczą kokosa.
drożdżowe naleśniki orkiszowe z buraczanym krememspelt yeast crepes with beetroot creamnaleśniki:1/2 szklanki
mąki orkiszowejłyżeczka
drożdży instantłyżeczka
ksylitolułyżeczka
oleju kokosowego1/2 szklanki
mlekaok. 1/3 szklanki
wodyMąkę wymieszać z
drożdżami i
ksylitolem. Dolać
wodę i podgrzane
mleko z
olejem kokosowym (nie gorące!). Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na ok. 30 min. Po czasie smazyć naleśniki na suchej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami.krem : upieczony, ostudzony i obrany
burak, łyżeczka wiórek
kokosowych, łyżka tahini,
przyprawy:
pieprz, kumin,
kurkuma,
sól morska,
czosnek niedźwiedzi,
suszona pietruszka; łyżeczka
soku z cytryny – wszystko dokładnie zmiskowaćBiało i mroźno, pada śnieg, wichura. Spoglądając przez okno nie mam ochoty nigdzie wychodzić tyko jak najszybciej zaszyć się pod kocem z
kubkiem ciepłej
herbaty. Przede mną ostatni tydzień wolnego, także pragnę w pełni odpocząć, ale tym samym pouczyć się i spędzić ten czas aktywnie 😉Przyjemnej niedzieli!