ßßß Cookit - przepis na Kaszki zbożowe Nominal.

Kaszki zbożowe Nominal.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jakiś czas temu moją uwagę przykuły w 100 % naturalne kaszki błyskawiczne, produkowane przez czeską firmę Nominal, która istnieje na rynku już od ponad 20 lat. Firma należy do pionierów w produkcji bezglutenowej żywności w Czechach. Ich wyroby dedykowane są nie tylko osobom z ograniczeniami dietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta.
Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele.
Ponadto wszystkie produkty:
- są w 100% roślinne
- nie zawierają mleka ani cukru
- nie zawierają konserwantów, sztucznych aromatów ani barwników
- zawierają tylko naturalne składniki, a czasem nawet jeden :)
- składają się z naturalnych, niemodyfikowanych genetycznie składników,
- przygotowywane są ze zbóż z pełnego przemiału,
- są bogate witaminy, składniki mineralne i pełnowartościowe białko
Kaszki świetnie nadają się do przygotowywania bezmlecznych (jak i z dodatkiem mleka) dań dla dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń.
Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować;
mieszaną
(sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż),
jaglaną,
sorgo,
gryczaną,
orkiszową,
owsianą z dodatkiem nasion.
Przygotowanie kaszek - jak już wspomniałam - jest bardzo proste. Do ciepłego mleka lub wody wsypujemy kaszę aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia. Aby wzbogacić smak i wartość odżywczą można dodać np. rozgniecionego banana, startą gruszkę, mus owocowy, dżem, orzechy, serek itp.
Jeśli próbowaliście tych kaszek, dajcie znać, czy Wam smakowały.
Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta
(polecam skorzystać z tłumacza Google)
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/11/kaszki-zbozowe-nominal.html