Wykonanie
W oryginale
łosoś i z nim najbardziej mi smakuje to risotto ze względu na sam smak
ryby. Tym razem użyła wędzonej
sieji, wyszło smacznie. Myślę, że dobrze by tu wpasował się również wędzony
śledź. Przepis z bloga Smakujmy.pl .
Składniki :1 szklanka
ryżu3 szklanki
bulionu1/2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany125 g
wędzonego łososia lub innej
wędzonej ryby (kawałek
łososia wędzonego w całości )50 ml białego
wytrawnego wina2
cebulki dymki ( użyłam niewielkiej zwykłej
cebuli )3 łyżki
oliwynatka pietruszkiŁososia lub inną
wędzoną rybę dokładnie oddzielamy od ości. Przekładamy do rondelka z 1 łyżka
oliwy. Na niewielkim ogniu podsmażamy chwilę
rybę, dodajemy
śmietanę, mieszamy, odstawiamy.Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą
oliwę. Wrzucamy pociętą w niewielką kostkę
cebulkę, podsmażamy do miękkości. Następnie wsypujemy
ryż. Przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy
wino, chwilę gotujemy aż
alkohol odparuje. Kolejno dolewamy jedną szklankę
bulionu. Kiedy
ryż wchłonie całość dodajemy następną i tak do wyczerpania zapasów lub do momentu aż
ryż stanie się al`dente czyli lekko twardawy. Jeśli braknie Wam
bulionu w końcowym etapie można dodać
wody przegotowanej.Gotowy
ryż zestawiamy z ognia, dodajemy
rybę w
śmietanie, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy.Pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)