ßßß Cookit - przepis na Risotto z wędzoną rybą

Risotto z wędzoną rybą

nazwa

Wykonanie

W oryginale łosoś i z nim najbardziej mi smakuje to risotto ze względu na sam smak ryby. Tym razem użyła wędzonej sieji, wyszło smacznie. Myślę, że dobrze by tu wpasował się również wędzony śledź. Przepis z bloga Smakujmy.pl .
Składniki :
1 szklanka ryżu
3 szklanki bulionu
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
125 g wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby (kawałek łososia wędzonego w całości )
50 ml białego wytrawnego wina
2 cebulki dymki ( użyłam niewielkiej zwykłej cebuli )
3 łyżki oliwy
natka pietruszki
Łososia lub inną wędzoną rybę dokładnie oddzielamy od ości. Przekładamy do rondelka z 1 łyżka oliwy. Na niewielkim ogniu podsmażamy chwilę rybę, dodajemy śmietanę, mieszamy, odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy pociętą w niewielką kostkę cebulkę, podsmażamy do miękkości. Następnie wsypujemy ryż. Przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy wino, chwilę gotujemy aż alkohol odparuje. Kolejno dolewamy jedną szklankę bulionu. Kiedy ryż wchłonie całość dodajemy następną i tak do wyczerpania zapasów lub do momentu aż ryż stanie się al`dente czyli lekko twardawy. Jeśli braknie Wam bulionu w końcowym etapie można dodać wody przegotowanej.
Gotowy ryż zestawiamy z ognia, dodajemy rybę w śmietanie, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy.Pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/10/Risotto-z-wedzona-ryba.html