Wykonanie
Kolejna propozycja domowego
pieczywa- tym razem z połączenie
mąki kukurydzianej i pszennej.

Składniki:400 ml
maślanki50 ml
wody1 łyżka
octu200 gram
mąki kukurydzianej lub żytniej200 gram
mąki pszennej250 gram
mąki pełnoziarnistej pszennej1 łyżeczka
cukru2 łyżki
siemienia lnianego25 gram
drożdżysól do smakupapier do pieczeniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać letnią
wodę, zaciągnąć
mąką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na pół godziny. W
między czasie połączyć wszystkie składniki na
chleb. Następnie dodać rozczyn, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić na około 1 ½ godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut.