Wykonanie
Jak już wspominałam
pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje?Pamiętajcie o odpowiednim doborze
mąki do danego typu wypieku -
Mąka chlebowa (750) niski stopień jej przemiału sprawia, że najczęściej stosuje się ją do różnego rodzaju wypieków.

Składniki:40 dag
mąki5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki
soli10 dag
żytnich otrąb (mogą być pszenne)1 ½ szklanki
mleka2 łyżki
kminkuolej do formyWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, 4 łyżkami letniego
mleka i 2 łyżkami
maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę
mąki,
sól,
otręby,
kminek i resztę
mleka. Całość starannie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Podrośnięty chlebek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.