Wykonanie
Bakłażany zwany inaczej
oberżyną, jest niskokaloryczny, bogaty w potas, wapń i magnes. Jest dobrym źródłem błonnika. Do przygotowania zapiekanych
bakłażanów wykorzystałam sezonowe
owoce maliny które z
kuskus,
kolendrą i balsamico. Dzięki kilku składnikom powstał cudowny zdrowy farsz zaś kropeczkę nad "i' postawiła zapieczona
mozzarella. Kochani i mamy pyszne letnie danie o cudownym smaku, aromacie i wyglądzie. Niby danie proste, klika składników otóż nie danie numer jeden na letnie przyjęcia w ogrodzie.

składnikiśredni
bakłażansólfarsz1 szkl
kaszki kuskus Kupieckilka
malinocet balsamicoświeża
kolendrasól,
pieprz do smaku
mozzarella.

Wykonanie
Bakłażana umyć,przekroić wzdłużna
polowy,posolić zawinąć w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do miękkości.
Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu.
Kolendę drobno siekamy przekładamy do miseczki z
kuskusem. Dodajemy
maliny.Doprawiamy do smaku balsamico,
solą i
pieprzem.

Połówki
bakłażanów napełniamy farszem na wierzchu układamy
mozzaręllę Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy w temp 180 stopni do zarumienienia.