Wykonanie
Za oknami powoli budzi się wiosna, to znak powoli nadchodzą święta Wielkanocne. Powoli zaczynamy przygotowania do świąt sprzątanie, planowanie menu świątecznego, które w tym roku będzie wyjątkowe. Jesteście ciekawi co się pojawi na świątecznym
stole ? Zapraszam do czytania przepisów świątecznych z nadzieją znalezienia wielu inspiracji na Was świąteczny stół. Jedną z pierwszych propozycji będzie mazurek kajmakowy z
orzechami. Nie jestem w stanie wyrazić smaków mazurka, jednym słowem petarda. Mazurek jest pyszny, ciasto bardzo kruche, masa kajmakowa i
orzechy tworzą cudowne połączenie. Pamiętamy ciasto kruche najlepsze jest na
maśle, wiejskich jajkach.Jak zrobić dobre ciasto kruche pyszne ciasto kruche
Składniki220g
mąki100
masła50 g
cukru pudru trzcinowego1
cukier waniliowy1aromart
waniliowymasa kajmakowarożne
orzechyWykonanieDo miski wsypujemy przesianą
mąkę ,dodajemy
masło,
cukier waniliowy, aromat
żółtko,
sól. Zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy wycinamy kształt
jajka. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny układamy na papierze i pieczemy około 10-20 minut do zarumienienia w temp 180 stopni. Po przestudzeniu ciasta wierzch smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z różnych
orzechów.