ßßß Cookit - przepis na śledzie pod czerwoną pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego

śledzie pod czerwoną pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

W grudniu częściej na naszych stołach goszczą ryby,a w szczególności śledzie,które możemy przygotowywać na wiele sposobów.Jest to kolejna moja propozycja świąteczna,Połączenie ryby z warzywami to duet idealny i tak powstał przepis na śledzie pod pierzynka czerwoną.Śledzie wyszły genialne w smaku,rozpływające się w ustach.Dodatkowe walory smakowe dodają przesmażone warzywa.A to wszystko powstało na oleju rzepakowym.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi,zawiera składniki które wpływają na naszą urodę.U mnie w tym roku śledzie pod czerwoną pierzynka pojawią się na wigilijnym stole,mam nadzieję ze u Was również.
składniki
8 filetów śledziowych matiasów
5 dużych cebul
120ml szkl oleju rzepakowego
4 marchewki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1lyżka cukru
sól Kamis
1 łyżka słodkiej papryki.
wykonanie Śledzie kroimy w dzwonki.Marchewkę obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wylewamy olej przesmażamy marchewkę,podlewamy wodą dusimy do miękkości.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,cukier,paprykę dusimy jeszcze chwilę.Cebulę obieramy,kroimy w półplasterki szklimy na oliwie .Do miseczki wkładamy marchewkę,cebulę,śledzie dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku sola.Odstawiamy w chodne miejsce na noc
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/12/sledzie-pod-czerwona-pierzynka.html