Wykonanie
W grudniu częściej na naszych stołach goszczą
ryby,a w szczególności
śledzie,które możemy przygotowywać na wiele sposobów.Jest to kolejna moja propozycja świąteczna,Połączenie
ryby z warzywami to duet idealny i tak powstał przepis na
śledzie pod pierzynka czerwoną.
Śledzie wyszły genialne w smaku,rozpływające się w ustach.Dodatkowe walory smakowe dodają przesmażone warzywa.A to wszystko powstało na
oleju rzepakowym.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi,zawiera składniki które wpływają na naszą urodę.U mnie w tym roku
śledzie pod czerwoną pierzynka pojawią się na wigilijnym
stole,mam nadzieję ze u Was również.
składniki8
filetów śledziowych matiasów5 dużych
cebul120ml szkl
oleju rzepakowego4
marchewki1 słoiczek
koncentratu pomidorowego1lyżka
cukrusól Kamis1 łyżka
słodkiej papryki.
wykonanie
Śledzie kroimy w dzwonki.
Marchewkę obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wylewamy
olej przesmażamy
marchewkę,podlewamy
wodą dusimy do miękkości.Pod koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy,
cukier,
paprykę dusimy jeszcze chwilę.
Cebulę obieramy,kroimy w półplasterki szklimy na
oliwie .Do miseczki wkładamy
marchewkę,
cebulę,
śledzie dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku
sola.Odstawiamy w chodne miejsce na noc