Wykonanie
Bardzo lubię
rybę po grecku. Niestety bardzo nie lubię smażyć
ryby w domu. Kiedyś
jadłam wersję
ryby po grecku ze
śledziem. Nie jest to tradycyjna kombinacja, nie smakuje lepiej od tradycyjnej
ryby po grecku, ale jest całkiem dobra. Podejrzewam, że jednak zostanę przy tradycyjnej wersji, ale chciałam spróbować taką wersję :)
Składniki:ok. 1/2 kg
filetów śledziowych a la
matias2
pietruszki1 duży
seler6
marchewek3 małe
cebule1 słoiczek
koncentratu pomidorowego (200g)3 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowekilka ziarenek
pieprzupieprz,
sól,
cukierFilety zalać zimną
wodą i moczyć całą noc. Na drugi dzień odsączyć.
Marchew,
seler i
pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
maśle. Dodać warzywa. Chwilą smażyć, następnie zalać
wodą, dodać ziele,
liście laurowe i
pieprz w ziarnach i dusić do miękkości. Dodać koncentrat, doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem. Ostudzić.W naczyniu ułożyć
śłedzie. Można pokroić w kawałki. Ja przekroiłam na pół. Na wierzch wyłożyć warzywa. Całość przykryć i włożyć na parę godzin do lodówki ;-)Smacznego!