Wykonanie
Sezon na
nalewki w pełni lata moment pojawią się
wiśnie.
Pora zrobić
nalewkę wiśniową powiem Wam w tajemnicy jest mega pyszna. Robiłam z kilku przepisów ale ten moim zdaniem jest najlepszy polecam gorąco.
Składniki2 1/2 kg
wiśni2kg
cukru1 litr
spirytusu1 litr
wódkiwykonanieDojrzałe
wiśnie myję następnie dryluje zostawiam 10-20 pestek.Do dużego naczynia szklanego władam
wiśnie i pestkami. W zależności jaką chcemy
mieć nalewkę tyle dajemy pestek.Pestki nadają lekkiej goryczki. Ja wolę słodką
daję ich dosłownie kilka. Całość zasypujemy
cukrem.Przykrywamy gazą lub pieluchą. Stawiamy w ciepłym w miarę
słonecznym miejscu.Kiedy
wiśnie puszczą sok a
cukier się nie rozpuści możemy zamieszać
owoce.Do garna zlewamy sos najlepiej przecedzić przez gazę, sok zagotowujemy i studzimy, następnie mieszamy ze
spirytusem.Wyjmujemy pestki
wiśnie zalewamy
wódką przykrywamy odstawiamy w ciemne miejsce.Po koło dwóch tygodniach przecedzamy znów
wiśnie. sok z
wódką z
wiśni mieszkamy z
sokiem ze
spirytusem. Rozlewamy do butelek
nalewka jest gotowa do spożycia po
trzech miesiącach.
Wiśnie nie wyrzucamy wykorzystamy je do przygotowania ciast,deserów czy
sosów.
Wiśnie wkładamy do pojemniczka do zamrażalki i chowamy do zamrażalki.