Wykonanie
Wiśnie są jednymi z wielu moich ulubionych
owoców. Uwielbiam w nich tę zarówno słodkość jak i kwaśność i to, że są tak wspaniałym dodatkiem do wielu różnych dań. Wychodzą z nich wspaniałe
dżemy,
marmolady czy
soki. Ale z
wiśni można przygotować także wspaniale, rozgrzewające
nalewki, idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Będą nie tylko pomocne przy przeziębieniach ale mogą również stanowić idealny dodatek do deserów:)Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)Składniki:- 2 kg
wiśni- kg
cukru- 300 ml
spirytusu- litr
wódkiPrzygotowanie:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Do słoja lub gąsiorka wkładamy
wiśnię i około 20 pestek. Wszystko zasypujemy
cukrem, zamykamy i odstawiamy na około 7 dni. W tym czasie
wiśnie puszczą sok. Jeśli
cukier pozostaje na dnie słoja należy nim potrząsnąć.Po tym czasie sok zlewamy ze słoja, mieszamy ze
spirytusem i wlewamy do butelek.
Wiśnie zalewamy
wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.Po tym czasie do dużego garnka wlewamy
wódkę z
wiśni oraz sok ze
spirytusem i mieszamy. Przelewamy ponownie do czystych butelek i zostawiamy na około 2-3 miesiące w ciemne i zimne miejsce.