Wykonanie
Nalewkę wiśniową nastawiłam na początku sezonu.
Wiśnie to jedne z moich ulubionych
owoców a
nalewka z nich to druga po smorodinówce . Bardzo lubię ten cudny aromat, który unosi się po otwarciu butelki.
Nalewkę wiśniową robię już od kilku lat a wzoruję się na przepisie Macieja Kuronia.
Składniki:1 kg wydrylowanych
wiśni10 pestek z
wiśni1 kg
cukru1/2 l
spirytusu1/2 l
wódkiWydrylowane
wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać
cukrem, Odstawić na kilka dni w ciepłe
słoneczne miejsce, aż
wiśnie puszczą sok, kilka
razy na dzień potrząsać słojem. Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać
spirytus, wymieszać i wlać do butelek.
Wiśnie po odcedzeniu soku zalać
wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia wlać
wódkę z
wiśni oraz wlać sok ze
spirytusem. Wszystko wymieszać, przefiltrować przez kilka warstw gazy, lub filtr do
kawy i rozlać do butelek.
Nalewkę odstawić na 6 miesięcy w ciemne i suche miejsceNa zdrowie:)