Wykonanie
Lubicie domowe nalewki? Ja bardzo!Zdecydowanym No 1 jest u mnie
wiśniówka. Co roku kombinuję, dodaję, zmieniam proporcje szukając ideału. W zeszłym roku zainspirowana bujną lawendą na ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w
wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje
nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :)
SKŁADNIKI:2kg
wiśniokoło 30
wiśni z pestkami800g
cukru1 l
wódki1 l
spirytusuokoło 10 świeżych kwiatków lawendyPRZYGOTOWANIE:
Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 30 sztuk z pestkami. Wszystkie
wiśnie wkładamy do dużego słoja. Dodajemy
cukier i kwiaty lawendy. Dokładnie wstrząsamy. Zalewamy zmieszanym wcześniej
spirytusem z
wódką i ponownie wstrząsamy. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia.