ßßß Cookit - przepis na Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec torty dla rodziny i znajomych, jeden z moich ulubionych na który serdecznie zapraszam
Przygotowanie: 1 godzina
Składniki na 8 porcji
4 jajka
Margaryna Kasia 100g
5 łyżek wiśniówki
mąka pszenna 50 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy laskowe (mielone) 150 g
masło do natłuszczenia formy
śmietana (słodka) 500 g
wiśniówka 125 ml
wiśnie (ze słoika) 750 g
wiórki czekoladowe (grube) 80 g
cukier 100 g
czekolada (ciemna) 150 g
skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
sól
1 opakowanie cukru waniliowego
Etapy przygotowania
Jajka wymieszać z cukrem na kremową masę. Czekoladę (ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami wody. Jednocześnie stopić masło, a następnie ochłodzić.
Margarynę Kasię rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę (5 łyżek) dodać do masy jajecznej. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię wymieszać. Orzechy prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z orzechami i dodać do masy jajecznej.
Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód tortowy i dwukrotnie przekroić go w poprzek. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na pianę
Warstwy tortu nasączyć wiśniówką (125 ml). Na dwie dolne części nałożyć śmietanę. Warstwy śmietany powinny mieć około 1 cm wysokości. Wiśnie rozmieścić na śmietanie lekko wciskając. Warstwy tortu poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki tortu ozdobić resztą śmietany i wiórkami czekoladowymi.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/01/tort-wisniowy-ze-szwarwaldu.html