Wykonanie

Były już owsiane, dietetyczne muffiny, i
otrębowe babeczki
marchewkowe, ale tym razem przyszedł czas na deserową rozpustę czyli muffiny
jogurtowo-maślane z
konfiturą z czerwonych
porzeczek. Takie muffiny są przepyszne, ale w połączeniu z
konfiturą - obłędne. Możecie użyć
konfitury ze sklepu, jednak bardzo polecam zrobić ją samemu:) Nie jest to bynajmniej trudne, a efekt jest piorunujący i bardzo satysfakcjonujący:)Jeszcze bardziej kaloryczne muffiny? Polecam bardzo
czekoladowe muffiny

Składniki:2 i 1/2 filiżanki
mąki pszennej1/2 filiżanki
cukru (ja użyłam brązowego)szczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego100g
masła1 filiżanka
jogurtu naturalnego1 filiżanka
mleka2 duże
jajkaPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej zmiksuj
jajka,
masło,
cukier brązowy i
waniliowy. Dodaj
jogurt i połącz ze sobą zawartość obu misek. Następnie wlej
mleko i wymieszaj na gładką masę (niezbyt długo). Foremki (sylikonowe, bądź papilotki na stelażu) wypełnij
ciastem prawie po brzegi i posyp delikatnie
cukrem cynamonowym i odrobinę
posól.Pełne foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* i piecz przez 25min.Smacznego!:)