Wykonanie
Ten przepis jest tysięcznym wpisem na blogu. Choć ta liczba wydaje się kosmiczna to nawet sama nie wiem, kiedy to przeleciało. Z drugiej jednak strony wymyślenie tysiąca niepowtarzalnych przepisów to tez nie lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie.Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez
spodu, za to z pysznym wierzchem-
musem czekoladowym,
wiśniami z
nalewki i
czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę.*tortownica 26 cmSkładniki: na masę
serową:1 kg
sera na sernik (użyłam z wiaderka)5
jajek50 g
masła roztopionego70 ml
oleju1 szklanka
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego na
mus czekoladowy:300 ml
śmietanki kremówki200 g
czekolady deserowejdodatkowo:szklanka
wiśni z
nalewkiUwaga:- jeśli nie macie
wiśni z
nalewki można odsączone
wiśnie z kompotu zalać
wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek
alkoholu-
czekoladę deserową można zastąpić
mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki- jeśli używacie prawdziwego
twarogu a nie
sera z wiaderka, dodajcie tylko jedno opakowanie budyniu, z dwoma sernik może wyjść za suchy
Białka oddzielić od
żółtek i ubić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać
ser, ostudzone
masło,
olej i budynie. Zmiksować na gładką masę i delikatnie połączyć z pianą z
białek. Przelać to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.
Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą
wodą tak, aby dno miski nie dotykało
wody. Mieszając rozpuścić
czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z
czekoladą. Krem przełożyć na sernik i wyrównać. Na wierzchu ułożyć
wiśnie i udekorować pozostałą
czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.