ßßß Cookit - przepis na drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami

drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie!
Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto:
500 g mąki
190 g masła
120 g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
35 g drożdży
200 ml ciepłego mleka na nadzienie serowe:
250 g serka homogenizowanego
kostka twarogu (250 g)
2 jajka
50 g cukru
duża łyżka mąki ziemniaczanej na nadzienie owocowe:
4 jabłka
3 gruszki
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu na kruszonkę:
2 łyżki mąki
łyżka masła
łyżka cukru
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Serek homogenizowany, twaróg, mąkę ziemniaczaną i cukier umieścić w naczyniu i razem zmiksować. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Jeśli z owoców wytopił się sok, należy go odlać. Składniki kruszonki zagnieść.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w foremce do pieczenia. Na nim ułożyć jabłka i zalać masą serową. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C (termoobieg) i piec jeszcze około 20-30 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/drozdzowe-z-serem-jabkami-i-gruszkami.html