Wykonanie
Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę
drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe
drożdżowe ze szklanką zimnego
mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie!Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto:500 g
mąki190 g
masła120 g
cukru2
jajka1/2 łyżeczki
soli35 g
drożdży200 ml ciepłego
mleka na nadzienie
serowe:250 g
serka homogenizowanegokostka
twarogu (250 g)2
jajka50 g
cukruduża łyżka
mąki ziemniaczanej na nadzienie
owocowe:4
jabłka3
gruszkiłyżka
cukrułyżeczka
cynamonu na kruszonkę:2 łyżki
mąkiłyżka
masłałyżka
cukruDrożdże rozpuścić w
mleku z odrobiną
cukru i łyżką
mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.W tym czasie przygotować masę
serową i
owoce.
Serek homogenizowany,
twaróg,
mąkę ziemniaczaną i
cukier umieścić w naczyniu i razem zmiksować.
Jabłka i
gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać
cukrem i
cynamonem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Jeśli z
owoców wytopił się sok, należy go odlać. Składniki kruszonki zagnieść.Wyrośnięte ciasto rozłożyć w foremce do pieczenia. Na nim ułożyć
jabłka i zalać masą
serową. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C (termoobieg) i piec jeszcze około 20-30 minut.