Wykonanie
Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej
herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę
cytryny, która dobrze komponuje się ze
słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy.*tortownica 21 cmSkładniki:5
jajek150 g
cukru230 g
mąki pszennej100 g
kaszy manny180 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
soku z cytrynyskórka otarta z
cytrynykieliszek
rumu (około 5 łyżek)szczypta
soli4 duże łyżki twardej
marmoladycukier puder do posypaniaMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z grysikiem i
proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym
jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać
sól, skórkę i
sok z cytryny oraz
rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć
marmoladą. Wierzch oprószyć
cukrem pudrem.