ßßß Cookit - przepis na łatwe ciasto na grysiku

łatwe ciasto na grysiku

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która dobrze komponuje się ze słodyczą marmolady. Ciasto ma dość zwartą konsystencję, dlatego można śmiało zabrać je podróż-na pewno się nie pokruszy.
*tortownica 21 cm
Składniki:
5 jajek
150 g cukru
230 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
180 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
kieliszek rumu (około 5 łyżek)
szczypta soli
4 duże łyżki twardej marmolady
cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z grysikiem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać po jednym jajku na zmianę z mieszanką mączną. Na końcu dodać sól, skórkę i sok z cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/atwe-ciasto-na-grysiku.html