Wykonanie
Składniki:- 2
marchewki- kawałek
selera- 1
korzeń pietruszki- 1-2 garści
suszonych grzybów- 2
udka z kurczaka- mała
dynia, np. Hokkaido- 2-3 łyżki
sosu sojowego- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej- 2
liście laurowe-
natka pietruszki-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Grzyby zalewamy ok. 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na godzinę.2.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z pozostałymi warzywami.3. Do garnka wlewamy 1,5 litra
wody, wrzucamy udka (bez skóry),
liście laurowe, szczyptę
soli i
pieprzu, gotujemy do miękkości
mięsa. Następnie wyciągamy
kurczaka z
wywaru i dzielimy go na mniejsze kawałki, pozbywając się kości.4. Do
wywaru, który pozostał z gotowania
mięsa wrzucamy warzywa (bez dyni),
grzyby z
wodą, w której się moczyły i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane
mięso,
kaszę i
dynię, gotujemy ok. 15 min. (do miękkości wszystkich składników).5. Doprawiamy do smaku
sosem sojowym,
solą i
pieprzem, posypujemy
natką pietruszki.Inspiracja:zmiloscidogotowania