ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !
składniki
200 g leśnych grzybów
150 ml wywaru warzywnego lub bulionu
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
sok z cytryny
przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć grzyby i cebulę do rondelka, zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy grzyby są miękkie, wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Grzyby odłożyć na bok.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/11/sos-grzybowy-ze-swiezych-grzybow.html