Wykonanie
Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych
grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na
grzybowe danie ale w sam raz na sos.
Sos jest znakomity z
makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam !
składniki200 g leśnych
grzybów150 ml
wywaru warzywnego lub
bulionu1 mała
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
mąki100 ml
śmietany 30%sól,
pieprzsok z cytrynyprzygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć
grzyby i
cebulę do rondelka, zalać
wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy
grzyby są miękkie,
wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
Grzyby odłożyć na bok.W głębokiej patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby
mąka ładnie połączyła się z
masłem. Ma powstać gładka masa o
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy
masło i
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły
wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać
śmietanę, doprawić
pieprzem,
solą i
sokiem z cytryny, wymieszać, dodać
grzyby, posypać
natką pietruszki. Smacznego!