Wykonanie
Dynia! I jeszcze raz
dynia! Na moim
stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę,
pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i
ziemniaków, z dodatkiem
twarogu i
cynamonu.Kopytka z dyni robi się na prawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z
serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z
ziemniaków i z białego
twarogu, podawane ze
śmietaną,
cukrem i
cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo ciepła osoba.
Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana tym wspomnieniem postanowiłam przygotować podobne kluseczki tylko zamiast samych
ziemniaków użyć jeszcze puree z pieczonej dyni Hokkaido.Tak o to powstały kopytka z dyni i
twarogu z
cynamonem.

SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI:- 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych
ziemniaków koloru żółtego- 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido- 1
żółtko- 2
białka- 1
budyń waniliowy- proszek-
mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej)-
cynamon- 200 g
twarogu półtłustegoUgotowane
ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając do dna. Kopytka robi się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składnikiMasę zagniatamy.Na stolnicę podsypaną
mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko!Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu.-

KORZENNY SOS DO KOPYTEK:- 4 łyżki
masła- 1- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
miodu- laska
cynamonu-
gruszka dojrzała- hlust białego
wytrawnego winaW rondlu klarujemy
masło, dodajemy
oliwę,
gruszki,
przyprawy, podlewamy
winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni.Takie kopytka z dyni
mogę jeść codziennie!Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie!Pyszne!

SMACZNEGO!ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!