Wykonanie
Super pomysł na obiad z
dynią ;-)
Dynia!;-)))Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni.
Potem były placuszki
dyniowe, a
potem to już wyobraźnia szalała.
Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła.Ale
dynia dyni nie równa! Początkowo nie wiedziałam jakie
dynie wybierać i która do czego się lepiej nadaje. Teraz już troszkę więcej wiem na ich temat. I zdecydowanie polecam Wam używanie tylko dyni piżmowej. Ma niezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie
dynię odmiany Hokkaido.
Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym kolorem
pomarańczy jest stosunkowo nie duża, a ciężka. To dlatego, że jej miąższ jest bardzo zwarty, po upieczeniu tworzy formę gęstej pasty, ma w sobie mało
wody, a dzięki temu większą ilość składników mineralnych i witamin na 100g. Nadaje się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle
dyniowe.Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego
wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut.
Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych.Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika.O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów.;-)Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy
dyniowo -gryczane naleśniki podane z
kurczakiem w sosie
dyniowo -
cukiniowym. Palce lizać!Zapraszam!
przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z
DYNIĄ:- 1 szklanka
mąki gryczanej- 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido- 3/4 szklanki
mleka- 1/4 szklanka
oleju- łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 duże
jajka-
sól,
pieprz cayenneW/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby była gęsta dolej
wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej.
- 3 płaskie łyżki
oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj
masło)- 1
filet z kurczaka- 2 ząbki
czosnku- 1
szalotka-
imbir świeży- 2 małe
cukinie- 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido- 100 ml
wody-
kiełki lucerny do ozdoby- łyżka
curry indyjskiego-
sólW rozgrzanym rondlu na
oleju kokosowym smażymy posiekany
czosnek,
cukinię,
cebulę i
imbir. Dodajemy
kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy.Podajemy z gorącymi naleśnikami.
Smacznego!