Wykonanie
W końcu kupiłam
mąkę ryżową! I jeszcze w ten sam dzień postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Oczywiście - eksperymenty! Przyznam szczerze, że początkowo miałam usmażyć naleśniki, ale koniec końców wyszedł omlet, czego ani trochę nie żałuję! Wyszedł delikatny i puszysty, świetny w smaku! Smakiem przypomina mi ...
Płatki ryżowe. Omleta usmażyłam na
oleju kokosowym, podałam z domowy
masłem z pestek
dynii (tutaj znajdziecie przepis),
tuńczykiem i
pomidorem. Dla mnie i dla moich kubków
smakowych - genialne! Zdrowo, smacznie. Spróbujcie i koniecznie
dajcie znać, jak Wam smakuje takie połączenie!
Przepis (jedna porcja):1
jajkoszczypta
soli1 kubek
mąki ryżowej3/4 kubka
wody gazowanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 puszki
tuńczyka w sosie własnym1/2
pomidora2 łyżki
masła z pestek
dynii+
olej kokosowy (do smażenia)Do miski wbić
jajko, roztrzepać. Dodać
mąkę,
wodę gazowaną,
sól,
proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy. Wlać ciasto. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut, po tym czasie omleta odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Wierzch posmarować
masłem z pestek
dynii, następnie wyłożyć
tuńczyka i pokrojonego w kostkę
pomidora. Omleta można jeszcze dodatkowo doprawić. Podawać.