Wykonanie
Ciasto z
dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez
sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej
gorzkiej czekolady, ma bardzo
czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu
chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z
dynią!Zapraszam!
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido- 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green- 1 tabliczka
czekolady- 6
jajek ekologicznych lub wiejskich- 4 łyżki
miodu- 1 tabliczka
czekolady gorzkiej-
chili w proszku- 1 łyżeczka
przyprawy do grzanego
wina- 3 łyżki
masła- 1 duży
budyń waniliowyWYKONANIE:- puree z dyni robimy w standardowy sposób,
dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut,
potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy.- oddzielamy
żółtka od
białek-
czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli
wodnej-
masło rozpuszczamy- w dużej misce za pomocą blendera, miksujemy puree z dyni,
masło,
przyprawy,
miód i
żółtka, na bardzo gładką masę. Dodajemy suchy proszek-
budyń waniliowy.- w misce ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli- dodajemy do masy dyniowej, bardzo delikatnie mieszamy- masę dzielimy w proporcji 60% na 40%- do mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną
czekoladę, delikatnie mieszamy- wylewamy na formę do pieczenia, wysmarowaną
olejem kokosowym lub
masłem- wylewamy na przemiennie masę- pieczemy 45 minut w temp. 160- 170 stopni C, pod sam koniec uruchom termoobieg- po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy całkowicie dopiero kroimy
ostrym nożem
SMACZNEGO!ZAPRASZAM na Facebooka SMYKWKUCHNI jak i po więcej fotografii na:Instagrama profil: Smyk_W_KuchniDo Zobaczenia!;-))))
Buziaki! Pięknego dnia!