Wykonanie
Pyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w
czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz
magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień .Pierniczki:250 g
miodu25 0
cukru trzcinowego1 00 g
masłaok. 500 g
mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji)2
jajka10 g
kakao10 g
przyprawy do piernika5 g
sody oczyszczonejPolewa Czekoladowa :200 ml
śmietanki 30%120 g
czekolady mlecznej80 g
czekolady gorzkiej60 g miękkiego ma słaDekoracja:dowolne posypki
cukrowePierniczki z
Czekoladą - Sposób przygotowania:Pierniczki:
Miód i
masło podgrzewamy w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy.
Mąkę,
kakao,
przyprawę do piernika,
sodę oraz
cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie
doda jemy
jajka oraz rozpuszczo ny
miód z
masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni.Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem.Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej
mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i w rzucamy
drob no połamaną
czekoladę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia . Następnie dodajemy miękkie
masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji .Każdy piernic z ek kolejno maczamy w przygotowanej polewie i od razu posypuj emy dowolnymi dekoracjami cukrowymi.Pierniczki już na drugi dzień po przygotowan iu są gotowe do jedzenia jednak im starsze tym lep sze.Pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.
przepis z książki "
Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego