ßßß Cookit - przepis na Lepki piernik z powidłami i czekoladą

Lepki piernik z powidłami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Moją pierwszą nową propozycją na najbliższe święta jest ten piernik. Udaje się wyjątkowo, wyrasta wysoki, smakuje wspaniale i i jest gotowy do jedzenia parktycznie tego samego dnia. Same plusy. Mój urósł taki wysoki, że powinnam go przełożyć dwukrotnie jednak z braku powideł przesmarowałam go tylko raz dlatego następnym razem będę miała więcej powideł pod ręką.
Źródło
Składniki:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
440 g płynnego miodu
250 g miękkiego masła
6 jajek
6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
2,5 płaskich łyżeczek sody
2 pełne łyżki kakao
Przełożenie:
2 słoiczki powideł śliwkowych
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
8 - 9 łyżek kremówki
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać po jednym jajku. Do masy jajeczno maślanej dodać miód i śmietanę. Cały czas miksować. Kiedy składniki się połączą, dodać wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksować dopóki ciasto nie będzie gładkie.
Formę o wymiarach 25x35 (ewentualnie 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.
Kiedy ciasto jest już zimne, przeciąć je na pół i przygotować powidła do przełożenia.
Powidła umieścić w rondelku z grubym dnem i gotować około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładać na ciasto (ok 2/3 ilości), przykryć, a na wierzchu ciasta, rozsmarować resztę gorących powideł.
Piernik odstawić na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Będzie to jedyny czas, kiedy piernik trzymamy w lodówce.
Wierzch ciasta udekorować polewą. Połamaną czekoladę podgrzać razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wierzchu ciasta.
Smacznego :)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/11/Lepki-piernik-z-powidlami-i-czekolada.html