ßßß Cookit - przepis na Mokry piernik

Mokry piernik

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszny lekki, miękki i mokry świąteczny piernik. Wbrew pozorom nie dominują w nim korzenne przyprawy ale smak czekolady i miodu..
składniki na keksówkę ok. 10x20cm:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
220 g płynnego miodu
125 g miękkiego masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 płaskiej łyżeczki sody
1,5 łyżki kakao
nadzienie:
słoiczek powideł śliwkowych
polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jajka i masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki żeby były łatwiej się połączyły.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Jeśli jajka będą za zimne masa będzie wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki wszystko się wyrówna. Do masy dodajemy następnie miód i śmietanę. Miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Foremkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok. 60 min do tzw. "suchego patyczka". Po ok. 30 min. ciasto się mocno przyrumieni więc przykrywamy je papierem do pieczenia żeby się nie spiekło.
Ciasto najpierw studzimy w formie potem wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wystudzone ciasto dzielimy na pół i podgrzewamy powidła. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy ok. 8 min. cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorące nakładamy na ciasto (ok. 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzch rozsmarowujemy resztę. Odstawiamy na godzinę do lodówki (to jedyny czas kiedy ciasto trzymamy w lodówce).
W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką. Polewę możemy rozsmarować na wierzchu i na bokach ciasta lub użyć do dekoracji szprycy i urozmaicić dekorację prostego ciasta.
źródło
Smacznego:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/11/mokry-piernik.html