Wykonanie
Wreszcie coś dla maluszków :-). Misie z miękkiego ciasta piernikowego, które nie musi leżakować. Na samym miodzie, bez dodatku
cukru. W środku z ulubioną
konfiturą lub
marmoladą Waszych dzieci. Misie zostały upieczone w popularnej i łatwej do kupienia foremce (np. w Lidlu), z 6 dużymi misiami .* Dzieci w każdym wieku będą zachwycone, to gwarantuję :-). Tylko prośba do Mam: może nie pokazujcie swoim Maluszkom ostatniego zdjęcia (zawiera sceny drastyczne).. ;-).Składniki na 6 dużych misiów:240 g
miodu120 g
masła2
jajka300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernikaPonadto:6 łyżek powideł (lub dowolnej
marmolady)roztopiona
czekolada gorzka,
mleczna, biała lub
lukier do dekoracjiW garnuszku z grubym dnem umieścić
miód i
masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).
Mąkę,
sodę,
przyprawę do piernika - przesiać. Do przesianych suchych składników dodać
jajka (w całości) i ciepłą mieszankę
miodową, zmiksować do powstania jednolitej masy. Powstała masa będzie klejąca.Formę z misiami wysmarować
masłem (można również wysypać
bułką tartą, lecz niekoniecznie). Do każdej foremki wyłożyć część ciasta na spód. Następnie na środek nałożyć dużą, płaską łyżkę powideł lub innej
marmolady. Przykryć pozostałym
ciastem, dokładnie, by nie było widać powideł.Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.Wystudzone misie udekorować
czekoladą. Przez cały czas pozostają miękkie.Smacznego :-).* Pojedynczy miś o wymiarach 11 x 8 cm, moja foremka była bardzo podobna do podlinkowanej, ale trochę inna; ciasto wyrasta dość mocno ponad foremkę, dlatego z przepisu można spokojnie zrobić o 1 - 2 misie więcej.