Wykonanie
Dla wszystkich amatorów pierników :) Jeśli nie macie ich jeszcze dość po Świętach, to polecam bardzo :) Z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki wyjdzie ok 6-8 misiów (ciasto mocno rośnie i raczej dawać go mniej niż ja bo ja mam misie - giganty :)Składniki:240g
miodu120g
masła2
jajka300g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernikaponadto:6-8 łyżek
powideł śliwkowych lub innej
marmoladyczekolada mleczna lub biała do dekoracji
Miód i
masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia i leciutko przestudzić.
Mąkę przesiać dodać
przyprawę do piernika,
sodę,
jajka oraz ciepło
miodowo-
maślaną mieszankę. Całość bardzo dokładnie zmiksować (ciasto będzie dość klejące).Foremkę na 6 misiów dobrze natłuścić, wlać na spód ciasto i równo rozprowadzić. Następnie dajemy po jednej łyżce powideł i znów ciasto starając się dokładnie zakryc powidła. Całośc powinna sięgac do wysokości ok 3/4 foremki.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w ok. 175 stopniach przez 20-23 minuty. Po upieczeniu pozostawić jeszcze w blaszce 5-10 minut i dopiero wyjmować. Studzić na kratce, a wystudzone udekorować rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą białą lub
mleczną.Smacznego :)