ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z macerowaną figą w "Wypiekaniu na sniadanie"

Tosty francuskie z macerowaną figą w "Wypiekaniu na sniadanie"

nazwa

Wykonanie

Śniadanie było ekstra... dla rodziny przygotowałam tosty z malinami gdyż figi nie są aż tak mile u nich widziane jak u mnie ale za to każdy był zadowolony :-)
Polecam to szybkie i smaczne śniadanie!
inspiracja z blogu Kwestia Smaku z moimi zmianami
Składniki:
3 kawałki broche z rodzynkami
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki cukru
masło
3 figi
syrop klonowy
4 łyżki octu balsamicznego z granatu
2 łyżki octu winnego
Przygotowanie
Brioche pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę zamoczyć w jajku z mlekiem ( briocha szybko wchłania mieszaninę jaj i mleka i robi się luźna więc należy ją tylko zanurzyć i wyciągnąć )
Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 3 plastry bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przygotować macerowaną figę.
W rondlu umieścić syrop klonowy, ocet balsamiczny oraz winny, gotować na małym ogniu do czasu aż płyn się zredukuje i powstanie zawiesisty sos. Pokroić figi na ćwiartki, włożyć do przygotowanego sosu i gotować kolejne 2 minuty aż się rozpadną, trwa to dosłownie chwilę. Przełożyć tosty na talerz i polać macerowanymi figami. Podawać od razu gorące. Smacznego.
Wypiekały ze mną następujące osoby:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Renata - Gotowanie jest łatwe
Marta - Magiczne życie Marty
Dorota - I to i tamto
Asa - 6 niebo
Magda - Kulinarna piniata
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina - Smakołyki z kuchni
Basia - BasJulowe pasje
Dorota - Moje małe czarowanie
Alina - Ala piecze i gotuje
Edyta - Pasja smaku
Sabina - Kobiety w sieci
Magda - Czary gary w kuchni
Ewa - zdjęcie na FB
Iza - Smaczna Pyza
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/10/tosty-francuskie-z-macerowana-figa-w.html