Wykonanie
Śniadanie było ekstra... dla rodziny przygotowałam tosty z
malinami gdyż
figi nie są aż tak mile u nich widziane jak u mnie ale za to każdy był zadowolony :-)Polecam to szybkie i smaczne śniadanie!

inspiracja z blogu Kwestia Smaku z moimi zmianamiSkładniki:3 kawałki
broche z
rodzynkami2
jajka100 ml
mleka2 łyżki
cukrumasło3
figisyrop klonowy4 łyżki
octu balsamicznego z
granatu2 łyżki
octu winnegoPrzygotowanieBrioche pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać
jajka z dodatkiem
mleka i
cukru. Rozgrzać patelnię.
Bułkę zamoczyć w
jajku z
mlekiem ( briocha szybko wchłania mieszaninę jaj i
mleka i robi się luźna więc należy ją tylko zanurzyć i wyciągnąć )Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki
masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 3 plastry
bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przygotować macerowaną
figę.W rondlu umieścić
syrop klonowy,
ocet balsamiczny oraz
winny, gotować na małym ogniu do czasu aż płyn się zredukuje i powstanie zawiesisty sos. Pokroić
figi na ćwiartki, włożyć do przygotowanego sosu i gotować kolejne 2 minuty aż się rozpadną, trwa to dosłownie chwilę. Przełożyć tosty na talerz i polać macerowanymi
figami. Podawać od razu gorące. Smacznego.Wypiekały ze mną następujące osoby:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąRenata - Gotowanie jest łatwe
Marta - Magiczne życie MartyDorota - I to i tamtoAsa - 6 niebo
Magda - Kulinarna piniataMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiEwelina - Smakołyki z kuchni
Basia - BasJulowe pasjeDorota - Moje małe czarowanie
Alina - Ala piecze i gotujeEdyta - Pasja smakuSabina - Kobiety w
sieciMagda - Czary gary w kuchniEwa - zdjęcie na FBIza - Smaczna Pyza