Wykonanie
Podczas ostatnich porządków w szafce, znalazłam samotną puszkę
ciecierzycy. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z niej zrobić, aż w końcu przypomniałam sobie o pewnym cieście. W oryginalnej wersji zamiast
ciecierzycy używa się
czerwonej fasoli. Ja jednak za nią nie przepadam, więc postanowiłam poeksperymentować i zamienić ją na
cieciorkę. Trochę się obawiałam, jak to będzie smakować, ale muszę przyznać, że wyszło świetnie. W smaku nie czuć w ogóle
ciecierzycy, ciasto ma przyjemny zapach, smakuje troszkę jak kruche
ciasteczka z
orzechami :) W swoim przepisie użyłam odżywki
białkowej o smaku
ciasteczkowym, jeśli jej nie macie możecie zastąpić inną lub odżywkę zamienić na
mąkę ryżową. Do ciasta możecie dodać także
orzechy :) Smacznego ;)przepis na keksówkę (1 2 porcji)
250g
ciecierzycy ( ja użyłam tej z puszki)2
jajka100g odżywki
białkowej ( u mnie o smaku
ciasteczkowym)2 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaszczypta
sody2 łyżki
miodu lub innej substancji słodzącejWszystkie składniki umieść w misie blendera, a następnie zmiksuj całość dokładnie. Gotową masę przełóż do formy wysmarowanej
olejem kokosowym lub
masłem. Wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)Wartość kaloryczna całości: / porcjaKalorie: 1020 całość / 85kcal
Białko : 92g / 7,6gWęglowodany: 106g / 8 , 3 gTłuszcze: 25g / 2 g