Wykonanie
Boże Narodzenie w kol orze różu?
Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z
czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, jednak oczywiście możemy użyć innego, ulubionego przepisu na pierniki.
Pierniczki:250 g
miodu25 0
cukru trzcinowego1 00 g
masłaok. 500 g
mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji)
2
jajka10 g
kakao10 g
przyprawy do piernika5 g
sody oczyszczonejLukier :1
białko jaja1,5 szklanki
cukru pudrubarwniki w proszku w odcieniach r óżuDekoracja:dowolne różowe posypki
cukrowePierniczki:
Miód i
masło podgrzewamy w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy.
Mąkę,
kakao,
przyprawę do piernika,
sodę oraz
cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie
doda jemy
jajka oraz rozpuszczo ny
miód z
masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni.Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej
mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.
Lukier:
Cuki er puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości
białka)i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy
lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy
lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane pierniczki lub
ciasteczka.Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.