ßßß Cookit - przepis na Pierniczki 2

Pierniczki 2

nazwa

Wykonanie

Zabiegana jestem strasznie, na nic nie mam czasu i z niczym się nie wyrabiam. Dla tego szybciutko pokażę tylko moje próby lukrowania, bo tak jak już kiedyż pisałam, nie umiem i już. Mam tylko nadzieję, że lata praktyki kiedyś zaowocują. A pierniczki zapakowane w małe paczuszki, córcia zaniosła Paniom do przedszkola jako Świąteczny prezent.
Składniki:
55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Wykonanie:
Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (rozpuściłam też masło). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (można też od razu po upieczeniu jak są jeszcze bardzo ciepłe i mięciutkie). Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Znalezione u Dorotuś
Składniki na lukier:
1 białko (dałam niecałe)
1 szklanka cukru pudru
Cukier puder przesiać do białka. Wymieszać bardzo dokładnie. Być może trzeba będzie dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien być bardzo gęsty.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/12/Pierniczki-2.html