Wykonanie
Lubimy
dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie - kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że
dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance.Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-
masala, której głównym składnikiem jest
cynamon bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek
sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko
orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję
dynii.Składniki:
700-8000 g puree z
dynii (z tego przepisu)2
czerwone papryki500 g
mielonego mięsa2,5 łyżeczki garam-
masalasól,
pieprz cayenne200 ml
bulionu1
żółtko3 łyżki
sezamu2 łyżki
oleju40 g
masłaWykonanie:
paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić pestek i gniazd nasiennych, następnie pokroić w 2 cm kostkę. Drobno pokroić
cebulę na rozgrzanym
oleju zeszklić
cebulę. Dodać
mięso i na mocym ogniu siekająć
łopatką przysmażyć je i rozbić na drobne kawałeczki. Na końcu dodać
paprykę i razem przesmażyć. Dodać garam-
masala oraz
sól, podlać
bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm
dyniowe puree doprawić
pieprzem cayenne i wymieszać z
żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym
mięsiepiekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym
masłem polać
dynię i posypać
sezamem. Zapiekać 20 minutSMACZNEGO !