ßßß Cookit - przepis na Paszteciki mięsno-porowe

Paszteciki mięsno-porowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnia sobota powitała mnie deszczem i chłodem. Zjadłam śniadanie, wypiłam kawę, odpowiedziałam na e-maile i stwierdziłam, że kompletnie nic mi się nie chce robić w domu. Wpadłam na pomysł, że na kawę pojadę do brata a w drodze powrotnej załapię się na obiad u mamy. Stało się odwrotnie, u brata zjadłam obiad a u rodziców wypiłam kawę. Po tak miło spędzonym dniu nabrałam ochoty na niedzielne gotowanie. Postawiłam na ciasto francuskie. Miałam kilka pomysłów, które czekały w kolejce i postanowiłam sprawdzić jaki będzie efekt ich realizacji. No cóż…efekt był taki, ze przez całą niedzielę zajadałam się pasztecikami, sakiewkami i rogalikami. Wszystko wyszło super i grzechem było sobie odmówić tej degustacji. Dzisiaj polecam paszteciki a w kolejnych postach podzielę się z Wami pozostałą „produkcją” :)
Paszteciki w duecie z zupą kalafiorową mogą stanowić fajny pomysł na szybki obiad z dwóch dań.
Ilość porcji – 6
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 25x45 cm),
350 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowo-wołowe),
1 duży por,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
2 łyżki oleju,
½ łyżki masła,
1 żółtko,
pieprz,
sól
Sposób wykonania: na oleju smażymy mięso mielone,
por myjemy, kroimy i smażymy na maśle około 5 min,
por dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy farsz,
ciasto francuskie dzielimy na prostokąty w wymiarach 12,5 cm x 15 cm na każdy prostokąt nakładamy farsz, brzegi ciasta sklejamy palcami lub dociskamy widelcem,
paszteciki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C, pieczemy około 20 min.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Paszteciki-miesno-porowe.html