Wykonanie
Ostatnia sobota powitała mnie deszczem i chłodem. Zjadłam śniadanie, wypiłam
kawę, odpowiedziałam na e-maile i stwierdziłam, że kompletnie nic mi się nie chce robić w domu. Wpadłam na pomysł, że na
kawę pojadę do brata a w drodze powrotnej załapię się na obiad u mamy. Stało się odwrotnie, u brata zjadłam obiad a u rodziców wypiłam
kawę. Po tak miło spędzonym dniu nabrałam ochoty na niedzielne gotowanie. Postawiłam na
ciasto francuskie. Miałam kilka pomysłów, które czekały w kolejce i postanowiłam sprawdzić jaki będzie efekt ich realizacji. No cóż…efekt był taki, ze przez całą niedzielę zajadałam się pasztecikami, sakiewkami i rogalikami. Wszystko wyszło super i grzechem było sobie odmówić tej degustacji. Dzisiaj polecam paszteciki a w kolejnych postach podzielę się z
Wami pozostałą „produkcją” :)Paszteciki w duecie z zupą
kalafiorową mogą stanowić fajny pomysł na szybki obiad z dwóch dań.
Ilość porcji – 6Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:opakowanie
ciasta francuskiego (moje miało 25x45 cm),350 g
mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowo-wołowe),1 duży
por,2 łyżeczki
ziół prowansalskich,2 łyżki
oleju,½ łyżki
masła,1
żółtko,
pieprz,
sólSposób wykonania: na
oleju smażymy
mięso mielone,
por myjemy, kroimy i smażymy na
maśle około 5 min,
por dodajemy do
mięsa, doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy farsz,
ciasto francuskie dzielimy na prostokąty w wymiarach 12,5 cm x 15 cm na każdy prostokąt nakładamy farsz, brzegi ciasta sklejamy palcami lub dociskamy widelcem,paszteciki smarujemy rozkłóconym
żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C, pieczemy około 20 min.