ßßß Cookit - przepis na Hummus z pomidorami

Hummus z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Cieciorka jest idealna do tworzenia różnych wariacji past kanapkowych. Jest tak smaczna po ugotowaniu w osolonej wodzie, że czasami muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść całej prosto z garnka zanim cokolwiek z niej zrobię.
Nieskomplikowaność tego przepisu powinna Was zachęcić do własnych eksperymentów. Wiele przepisów proponuje gotowanie cieciorki z dodatkiem sody oczyszczonej, rozgotowuje się wówczas na miękko. Proponuję jednak – zamiast dodatkowej chemii – ugotowanie jej w szybkowarze. Zdecydowanie zdrowiej, a efekt ten sam. Do zmiksowania trzeba będzie dodać trochę wody. Najlepiej jest użyć tę, w której cieciorka była gotowana.
Składniki:
1 szkalnka ugotowanej ciecierzycy (garbanzo, cheak peas)
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki tahini (masło sezamowe)
sól, pieprz
ok 1/2 do 3/4 szklanki wody (użyłam wodę, w której gotowana była cieciorka) dodajemy tyle wody aby uzyskać pożądaną konsystencję
3-4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystko zmiksowałam w blenderze doprawiając do smaku solą pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne (kajeński).
Pastę można przechowywać w lodówce do 4 dni, nie sądzę jednak, żeby tak długo przetrwała.
Jeżeli nie mamy ochoty albo czasu na robienie pasty to zawsze można kupić tutaj .
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/hummus-z-pomidorami