Wykonanie
Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a
kiełbaski bądź
parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Zrób
parówce turbanik z
ciasta francuskiego, kilka kropel
majonezu, ziarenek
pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne
parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i
ciasta francuskiego na
maśle.Jeśli poszukujesz innych pomysłów na Halloween zapraszam na Pizze - kośći i na słodko Amerykany z pajęczą siecią.Składniki na 6 sztuk:

6 kiełbasek,
parówek1/2 rolki
ciasta francuskiego (50x25 cm)1 łyżeczka
majonezu12 ziarenek
pieprzuWykonanie:
kiełbaski lub jeśli używasz
parówek (obierz je z osłonek) ponakłuwaj wykałaczką, by nie popękały w piekarniku
ciasto francuskie rozwiń z rolki i potnij w długie, z całej długości ciasta 50 cm paski o szerokości 2 cm. Uformuj na główce
parówki turbanik i
owiń pasek ciasta dookoła
kiełbaski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180`C 20-25 minut. Jeśli mumie mają być białe nie smaruj ciasta, jeśli wolisz zrumienione posmaruj rozbełtanym
jajkiem z dwóch kapek
majonezu i dwóch ziarenek
pieprzu zrób mumii oczkaSMACZNEGO !