Wykonanie

Tym daniem chcę Wam udowodnić, że nie ma nic smaczniejszego od przygotowanych własnoręcznie
przetworów. Co prawda najlepiej smakują zimową
porą, ale ja przygotowałam kilka bonusowych słoiczków, które otwieram, gdy po prostu mam na nie ochotę. Taka ochota naszła mnie w ten weekend, gdy musiałam przygotować danie błyskawiczne (tak zwany fast food).Składniki (8
bułek):pulpety700 g karczku4 ząbki
czosnku w zalewie
chili1/2 łyżeczki pikantnego sosu
paprykowego (np.
tabasco)1
żółtko1 łyżka
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 szklanka pasty ajvar1 pełna łyżka pasty
chili1/4 szklanki
wodykarmelizowana
cebula4 duże
cebule2 łyżki
oleju2 płaskie łyżeczki
brązowego cukru2 płaskie łyżeczki
octu winnegoponadto
majonezlistki
szpinaku baby / listki
rukolisałatka z
marchewki i białej rzodkwi
bułki paluchyPrzygotowujemy pulpety.
Mięso myjemy pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o drobnych oczkach) razem z ząbkami
czosnku. Następnie do
mięsnej masy dodajemy
sos tabasco,
żółtko,
bułkę tartą,
sól i
pieprz. Mieszamy składniki dokładnie.
Mięso nabieramy łyżeczką i formujemy pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki smażymy na mocno rozgrzanym
oleju (2-3 łyżki
oleju) z obu stron na złoty kolor. Dodajemy do nich ajvar, pastę
chili i
wodę. Dusimy całość 5-10 minut na niewielkim ogniu.Przygotowujemy karmelizowaną
cebulę.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki, które wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju. Gdy nieco zmiękną posypujemy je
cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę
octu winnego.Składamy
bułkę.
Bułki kroimy wzdłuż na połówki (najlepiej naciąć je tylko z jednej strony). Podpiekamy je w piekarniku. Środek smarujemy
majonezem. Następnie wykładamy listki
szpinaku,
sałatkę z
marchewki i białej rzodkwi, pulpeciki w sosie i karmelizowaną
cebulkę.


