Wykonanie
Idealne danie na jesiennie pochmurne dni! Teraz akurat jest sezon na
dynie, a w połączeniu z
marchewką nasze
curry będzie miało piękny
słoneczny kolor.
Mieszanka przypraw z dodatkiem aromatycznego
kardamonu,
cynamonu i
ziela angielskiego na pewno poprawi nam humor. Do tego świeże, ostre
przyprawy jak
chilli i
imbir które wprost idealnie pasują do potrawy rozgrzewającej! To
curry jest bardzo sycące i zdecydowanie je polecam!W dodatku gotując je wasz dom wypełni się aromatami prosto ze
słonecznych Indii

Składniki:Pasta
curry3 ząbki
czosnku1.5
papryczki chilli6 małych
cebulek szalotekgarstka
orzeszków ziemnych2-3 łyżki
oleju (dałam
ryżowy)sok z 1/2
limonki2 cm świeżego
imbiruMieszanka przypraw2 łyżeczki
kurkumy suszonej mielonej2 łyżeczki
przyprawy curry w proszku1 łyżeczka
cynamonu3 ziarenka
ziela angielskiego2 ziarenka
kardamonu (duże zielone)
Currypuszka
mleka kokosowego (dałam takie o obniżonej zawartości tłuszczu)1/2 średniej dyni (około 400 g)2
marchewki1 łyżeczka
masła orzechowego (opcjonalnie)1 garść
suszonej żurawinykilka łyżek
sosu sojowego i ewentualnie szczypta
soli do smakuDodatkinp.
ryż długoziarnisty albo
czerwona soczewicaPrzygotowanie:Pasta
curry:
Szalotki obieramy, kroimy na pół.
Czosnek obieramy. Od
ostrej papryczki odkrawamy ogonek i jeśli nie chcemy żeby
curry było bardzo ostre to wyjmujemy z niej pestki.
Imbir obieramy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy orzeszki,
sok z limonki oraz
olej i wszystko blendujemy na gładką pastę.
Przyprawy: Wszystkie
przyprawy wkładamy do moździerza i ucieramy na gładki proszek.Warzywa :
Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Dynię obieramy i kroimy w około 2 cm kostkę.
Curry: Na dużej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem smażymy najpierw pastę
curry. Czas smażenia to około 5 minut na sporym ogniu dość często mieszając – pasta powinna odparować całą
wodę i zacząć się nawet lekko rumienić. Następnie dodajemy suche
przyprawy i smażymy jeszcze dosłownie 1-2 minuty aż
przyprawy się lekko podprażą i wydobędą swój aromat. W tym momencie na patelni powinna być dość sucha pasta która lekko się już karmelizuje. Kolejnym punktem jest dodanie startej
marchewki. To ona odklei z dna garnka wszystkie lekko przywarte kawałeczki pasty. Po dodaniu smażymy już na mniejszym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy
dynię,
żurawinę,
masło orzechowe i zalewamy wszystko
mlekiem kokosowym. Dodajemy od razu jeszcze około 3 łyżki
sosu sojowego, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut aż
dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się zupełnie. Od czasu do czasu mieszamy potrawę i w razie czego doprawiamy jeszcze do smaku.Danie serwujemy z
ryżem lub z
soczewicą. Możemy na koniec skropić je lekko
sokiem z limonki i np. posypać świeżymi listkami
kolendry.Uwagi:Moje
curry wyszło dosyć ostre i aromatyczne, jeśli chcemy łagodniejsza wersję polecam pozbyć się pestek z
chilli i po prostu dodać jej mniej.Jeśli nie macie
masła orzechowego to nie jest to dodatek obowiązkowy (ja miałam takie bez
cukru i bez tłuszczu). Jeśli jednak nie macie np.
orzeszków ziemnych można dać samo
masło orzechowe tylko trochę w większej ilości.
