Wykonanie
Składniki (na około 30 średnich pierogów):Ciasto2 szklanki
mąki pszennej (około 200 – 250 g)2
jajka1.5 – 2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soliokoło 3 łyżek zimnej
wodyFarsz1 opakowanie
sera białego (dałam pół tłusty)4 szklanki upieczonej dyni*około 4 łyżki startego
parmezanuprzyprawy:
sól,
pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej, około 1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne, około 1 łyżeczki
ziół prowansalskichDodatki
masło szałwiowe**starty
parmezan*
Dynię obieramy, kroimy w kostkę około 2 cm x 2 cm. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, lub do czasu aż
dynia będzie zupełnie miękka. Do farszu używamy samej dyni, bez żadnego soku który z niej wyciekł; jeśli jest go nadal zbyt dużo, można
dynię lekko odsączyć.** Na patelni roztapiamy
masło (2 – 3 łyżki) dodajemy świeżą
szałwię (kilka listków) i smażymy kilka minut na wolnym ogniu aż
szałwia zrobi się chrupiąca (kilka minut, nie zbyt długo, żeby
masło się nie zaczęło przypalać). Ja użyłam
szałwii cytrynowej, jeśli używamy zwykłej polecam na koniec dodać do
masła odrobinę
soku z cytryny, gdyż
aromat cytrynowy doskonale pasuje do pierogów.Przygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajka,
oliwę z oliwek i
sól. Zaczynamy zagniatać ciasto i dodajemy powoli zimnej
wody. Ciasto powinno być gęste i zwarte –
wody należy dodać tylko tyle aby zagnieść gładką kulę, nie więcej! Można oczywiście ciasto zagnieść w robocie kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy farsz. W misce widelcem rozgniatamy
dynię na gładką masę, dodajemy
ser biały oraz
parmezan. Następnie masę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Należy pamiętać, że farsz powinien być dość wyrazisty.Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na około 6 części. Każdą część cienko wałkujemy (ja użyłam maszynki do
makaronu, grubość 4). Na jednym płacie ciasta układamy w kilku centymetrowych odstępach po około 1 czubatej łyżeczce farszu. Następnie wszystko powoli przykrywamy drugim płatem ciasta dokładnie zalepiając ciasto pomiędzy farszem. Radełkiem albo nożem wykrawamy kwadratowe ravioli. Więcej o robieniu tych pierożków znajdziecie np tu.Pierożki gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Podajemy z
masłem szałwiowym posypane
parmezanem.