Wykonanie
Uwielbiam domowe makowce i wszelkie
makowe drożdżówki :)Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę?Widząc masę
makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :)
Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane
orzechy i kilka kropli
aromatu migdałowego.A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki .Zaciekawił mnie fakt, że w cieście
drożdżowym ... nie ma ani jednego
jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez
jajek.Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością
makowego nadzienia i
maślaną kruszonką na wierzchu.
Składniki: (na około 14 drożdżówek)75 g roztopionego, wystudzonego
masła220 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru500 g
mąki pszennejPonadto:800 g gotowej masy makowej z
bakaliamikilka kropli
aromatu migdałowego100 g posiekanych
orzechów włoskichKruszonka:100 g
mąki50 g
masła50 g
cukruWszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Wykonanie:
Mleko podgrzać. Ze 100 ml
mleka, łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości.
Mąkę wymieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną
mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę
mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą
makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Wzdłuż każdej drożdżówki drewnianą łyżką wyciskamy rowek tak, aby jego boki uniosły się nie co do góry. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na 10 - 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 20 minut.