Wykonanie
Zupa z
cukinią bardzo mile mnie zaskoczyła.Kiedy zaczynałam ją gotować obawiałam się, że wyjdzie mało wyrazista, bo przecież sama
cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna!Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od
pieprzu, podkręcona
śmietaną i świeżo posiekanym
koperkiem ...Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :)

Składniki:4 u dka z
kurczaka2 małe
cukinie1
pietruszka1 łodyga
selera naciowegokawałek
selera2 ząbki
czosnku1/2
czerwonej papryki3
ziemniakiposiekany
koperekliść laurowyziele angielskiesólpieprzśmietana 18%Wykonanie:

Udka myjemy. Zalewamy
wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę
pietruszkę i
korzeń selera,
seler naciowy, pokrojoną w paseczki
czerwoną paprykę i posiekany ząbek
czosnku. Wrzucamy także
liść laurowy,
ziele angielskie, trochę
soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy
mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki
cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone
ziemniaki.
Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy
śmietanę 18%. Posypujemy
koperkiem.