Wykonanie

Składniki:korpus
kurczaka, udko i skrzydełko,400g
ogórków kiszonych,175g
śmietany 18%,4 marchwie,kawałek
selera,2
pietruszki,garść posiekanej
natki pietruszki,12 niedużych
ziemniaków,1/2 szklanki
ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej
ryżu lub go całkiem pomiń).1
por,4
listki laurowe, 6 ziarenek
ziela angielskiego,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Mięso zalać 3l
wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W
między czasie
ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać
wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się
mięso).
Marchew,
seler i
pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por drobno pokroić. Obrane
ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do
wywaru gotującego się z
mięsem. Dodać również
ryż i
przyprawy. Gotować do momentu aż
ziemniaki i
ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od
spodu. Gdy warzywa są już miękkie dodać
ogórki kiszone ( które również już powinny być miękkie) i gotować razem przez chwilę. Przygotować
śmietanę: przełożyć ją do szklanego naczynia i powoli wlewać do niej zupę, jednocześnie szybko mieszając do połączenia się. Następnie wlać taką
śmietanę do zupy - mieszając jednocześnie. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać posiekaną zieloną
pietruszkę.Smacznego!!!