Wykonanie
Hummus to pasta
rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest
ciecierzyca oraz
sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić ulubionymi
ziołami lub dodatkiem warzyw.
Składniki:
cebulkaczosnek (1-2 ząbki)2
kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki)2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa)2 łyżki
olejusól,
pieprz,
majeraneksezam jako ozdobaZanim podam przepis na pastę kilka słów o gotowaniu
cieciorki. Warto ją namoczyć na noc, tzn. wrzucamy
cieciorkę do garnka, płuczemy i nalewamy tyle
wody by
fasola nie wystawała. Na następny dzień
wodę wymieniamy i gotujemy
fasolę ok. 2 godzin z dodatkiem
oleju i
majeranku. Dopiero gdy zmięknie dodajemy
sól. Tak ugotowaną
cieciorkę można z powodzeniem podać do obiadu lub jako przekąskę. Moje maluchy uwielbiają te słone kulki. Jeśli macie
cieciorkę z puszki, wystarczy zlać zalewę. Ale smak zapuszkowanej jest nieporównywalny do kruchej, świeżo ugotowanej więc na następny raz koniecznie kupcie surową ;)No dobra. Teraz przepis na hummus:
Cebulę kroimy i podsmażamy na
oleju aż się zezłoci. Dodajemy posiekany
czosnek. W mikserze lub blenderze miksujemy na pastę:
cieciorkę,
cebulę z
czosnkiem oraz tahini. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Tak na prawdę możecie dodać więcej
ziół np.
oregano lub zmielony
imbir aby zaostrzyć smak pasty. Na koniec smarujemy chlebek tą super zdrową pastą. Smacznego!A jeszcze spróbuj koniecznie mojej wersji hummusu z
cukinią . Idealna to propozycja na chłodne, jesienne dni. Życzę Wam dużo słońca.