Wykonanie
Raz na jakiś czas mam ochotę na coś innego, tłustego i najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór padł na obłędny glazurowany w stylu azjatyckim
boczek z rozgrzewającym
imbirem, podany z
makaronem ryżowym. Danie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko do
bulionu:) Polecam!Scroll down for recipe in English
Glazurowany
boczek z szybkowaru(3-4 porcje)Składniki:3
dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki
pora)2,5 cm kawałek
imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki1 łyżka
oleju roślinnego900 g kawałek
boczku ze skórą¼ szklanki sake½ szklanki
wody½ szklanki mirinu½ szklanki
sosu sojowego¼ szklanki
cukruPrzygotowanie:W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia.Wlej tyle
wody by przykryła
mięso, włóż
dymkę i
imbir, załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź
mięso.
Dymkę i
imbir możesz już wyrzucić, a
mięso umyj pod bieżącą
wodą.Włóż
boczek ponownie do garnka, wlej
wodę, sake, mirin,
sos sojowy i wsyp
cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut.Zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.Pokrój
boczek na plasterki i podawaj z polany sosem wraz z
makaronem ryżowym.Smacznego!
English versionPressure cooker
pork belly(3-4 servings)Ingredients:3 green onions, green parts2 , 5 cm piece of ginger, peeled and thinly sliced1 tbsp vegetable oil900 g
pork belly¼ cup sake½ cup water½ cup mirin½ cup soy sauce¼ cup sugarPreparation:Heat the oil in the pressure cooker, add
pork belly and cook on each
side until browned.
Pour water to cover the meat, then add the green onions and sliced ginger. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.When it is finished cooking let the pressure release, unlock the lid and drain the cooking water and discard the green onion and ginger. Rinse the
pork belly under warm water.Place the
pork belly back in the pot and add water, sake, mirin, soy sauce, and sugar. Mix the seasonings a little bit and and bing it to simmer for a 2-3 minutes. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.When it’s finished cooking let the pressure release, unlock the lid simmer on low heat until the liquid in the cooker has reduced.Enjoy!
Share the post "Glazurowany
boczek z szybkowaru / Pressure cooker
pork belly"